Den svære udvælgelsesproces
Det er en længere proces når DBU Københavns turneringsudvalg skal indrangere hold til det kommende turneringsår. Bent Fischer fra turneringsudvalget fortæller om arbejdet med at udvælge ungdomshold til fællesrækkerne
Den årlige indrangering af ungdomshold er et vigtigt tema i mange klubber. Det kan have stor betydning for en klub at blive indplaceret i en bestemt række for at fastholde en god udvikling, men af gode grunde er der ikke altid plads til alle. I DBU København er det op til turneringsudvalget at finde ud af hvilke klubber, der skal indrangeres i de forskellige rækker. Udvalgets første opgave er at udvælge de københavnske klubber og dernæst skal man på et møde med DBU Sjælland smelte indrangeringerne sammen til en fællesrække i de enkelte årgange. En vanskelig proces, hvor der analyseres på mange parametre. Basis for udvælgelsen er klubansøgningerne, hvor der redegøres for hvordan årgangen har klaret sig i den seneste sæson. Men udvalget kigger også på udviklingsmiljøet og spillermaterialet hos de 16 spillere som klubben har opgivet i ansøgningsskemaet:
- Udover vurderingen på baggrund af ansøgningsskemaet forsøger vi at se alle hold i aktion. Her ser vi på niveau og hvordan holdet fungerer og opfører sig til kampe. Derudover kigger vi også på udviklingsmiljøet, trænerteamet og hvilke traditioner klubben har. Alt i alt er der rigtig mange elementer i en grundig proces, fortæller Bent Fischer.
En af de rækker, som er særlig vanskelig at indrangere er U13-rækken. Her må turneringsudvalget stole endnu mere på klubbernes ansøgning, da der ikke forelægger resultater fra holdenes kampe:
- Det er vigtigt, at klubberne er realistiske, når de ansøger. De skal have en tro på, at de kan klare sig i den pågældende række - en tro, som også er bakket op af holdets resultater. Og så skal holdene selvfølgelig have en bred trup, så vi undgår udeblivelser og trækninger – for det er en mindre katastrofe i vores øjne, siger Bent Fischer.
I løbet af sæsonen ser turneringsudvalget mange kampe i ungdomsrækkerne. Bent Fischer erkender dog, at udvalget gerne vil se endnu flere kampe og dermed få et endnu bedre grundlag for indrangeringen:
- Vi er knap der, hvor vi gerne vil være. Vi er i en proces og kigger på, hvordan vi kan blive bedre til at se flere kampe og begrunde fravalg. Det sidste kan være vanskeligt, for det er altid ud fra en samlet bedømmelse, at vi træffer vores valg. Det kan være små nuancer, der afgør om et hold kommer med eller ej.
Et område, hvor klubberne kan blive endnu bedre og hjælpe udvalget er med hensyn til ansøgningsskemaet. Her er det vigtigt at gøre sig umage og udfylde skemaet korrekt. Bent Fisher opfordrer klubberne til at supplere de faste oplysninger, hvis man har nogle relevante informationer – for eksempel omkring klubbens struktur for elitearbejde.
I udvælgelsesprocessen skal turneringsudvalget også tage hensyn til regelsættet for licenssystemet. Det betyder, at der er få pladser i spil og derfor må mange hold fravælges på grund af hård konkurrence med andre hold:
- Jeg synes, der er et højt niveau blandt ansøgerne. Der er ingen tvivl om, at trænerne er blevet markant dygtigere og teoretisk meget skarpere. Vi får mange kvalificerede ansøgninger, hvilket vi naturligvis glæder os over. Det ville dog være dejligt, hvis pigesiden kom med, og vi fik højnet niveauet her. Vi savner kvalificerede ansøgninger fra dygtige pigehold, siger Bent Fischer.