FC Damsø tager nu endnu et skridt i den proces, der handler om at gøre ungdomsspillerne til mere end blot spillere i klubben. Nu skal der investeres i de unge mennesker gennem deres helt eget C1 kursus.  Klubben afholder i oktober et C1-trænerkursus kun for ungtrænerne. En beslutning der blev vedtaget med fuld opbakning ved FC Damsøs generalforsamling tidligere på året.


Mandag sidst på eftermiddagen træner FC Damsøs U7-U10 piger. Det er den klassiske konstellation, som vi kender den. Omkring 15 små piger pr. hold løber rundt med forældertrænere tilknyttet.

Dog er der én ting som er anderledes ved de to hold. Der står to lidt ældre piger i Damsø-trøjer og tårner op. Det er de to ungdomsspillere Ida og Viola – Ida spiller U16 og Viola U14 og U16. De to ungdomsspillere er også trænere på de pigehold, der træner mandag kl. 17.00.

Ida og Viola bruger halvanden time som ungtrænere to dage om ugen, inden de selv har træning med deres eget hold.

Vi fik en snak med dem under træningen.

Hvordan kan det være, at I to er blevet trænere i Damsø for de mindre pigespillere?

-Vi fik et tilbud om at blive trænere, af vores egen træner, som sagde, at de godt kunne bruge lidt hjælp hos de små, og det sagde vi ja til.

Hvordan synes I, det er at være trænere for de små, hvad får I ud af det, og hvad giver I videre?

-Jamen det er rigtig hyggeligt, og så oplever man, at man rent faktisk godt kan lære fra sig og træne andre. Det giver lidt et boost og en tro på egne evner. Og så er det en fordel også at have en forældertræner tilknyttet, for så kan vi dele øvelserne, og vi kan få ansvar for lidt ad gangen.

Hvordan tænker I at jeres rolle som træner og frivillig har betydning for om I vil blive i klubben?

-Vi får et større tilhørsforhold til klubben. Vi har fået trænertøj, og man føler, man er en del af det hele her.

Hvordan ser I jer selv i forhold til at tage andre frivillige opgaver i klubben?

-Det gør vi allerede. Vi har hjulpet til ved Damsø-dagen, hvor vi var dommere ved kampe og hjalp med at gøre klar. 

Ida og Viola er startet som trænere efter sommerferien. De ser frem til, at der med FC Damsøs fokus på ungtræner-konceptet formentlig kommer flere af deres holdkammerater på banen og tager en trænertjans.

Marie og Selma fra U9 elsker de store piger
Men en ting er jo, hvad de unge mennesker synes om at være trænere, noget andet er hvordan de mindre piger oplever det. Vi fik også en lille snak med to af spillerne, Marie og Selma fra U9 holdet.

Hvad synes I om at have ældre piger som trænere?

-Det er fedt – meget fedt. Man får mere leg og sjov ud af træningen, og så er det også sejt at kende nogle af dem fra de ældre hold. Og så er de gode til fodbold.

Kunne I selv tænke jer at blive trænere?

-Vi vil gerne nu, men ved ikke når vi bliver større. Vi synes det kunne være spændende selv at være trænere, også når vi selv har haft ungtrænere.

Hvorfor er fodbold fedt?

-Man lærer nye at kende og så er det sjovt. Det bedste er kamp og at score mål.

Forældretræner Kasper har et godt samarbejde med ungtrænerne
Marie og Selma har også et par forældretrænere tilknyttet. Vi fik en hurtig snak med Kasper – Maries far.

Kasper hvordan er din oplevelse af at have ungtrænere tilknyttet?

-Det er en rigtig god oplevelse, og giver pigerne så meget.

Hvad er det ungtrænerne kan?

-Jamen de er vildt gode til at komme ned på pigernes niveau, de kan lege med dem og har en dialog som vi voksne ikke har på samme måde. Og så kommer de med nye spændende øvelser som de selv har haft til deres træning.

Hvordan ser ansvarsfordeling og rollerne på jeres trænerteam så ud?

-Ungtrænerne får tildelt nogle øvelser til træningen som de har ansvar for, og byder selvfølgelig ind med ideer. Og så er de jo ellers dem pigerne snakker, pjatter og leger med under træningen. Vi voksne har ansvaret for at tage al dialog med forældre og bestyrelse.

Har du nogle fif eller gode råd til andre klubber, som kunne tænke sig at komme i gang med samme koncept som I har her?

-Jeg synes bare de skal kaste sig ud i det. Få lavet en plan for hvordan og tilbyd de unge noget uddannelse som vi også skal til nu. Vi vil gerne have, at der kommer flow i det, så vi har to piger tilknyttet den her årgang, og to piger til næste årgang osv. Således at der bliver dannet et sammenhold og fællesskab blandt ungtrænerne.

 

C1 træneruddannelse til U14 og U16
I FC Damsø kører det godt med de ungtrænere de har nu, men som Maries far Kasper fortalte, så vil de gerne se, om der kan laves en fødekæde, således der er trænere til kommende børnehold, og der skabes et fællesskab og en kontinuitet i processen.

Formand Anker Thisted bød ind med svar på klubbens næste skridt i forhold til målsætningen om flere ung-trænere.

Anker hvordan kan det være Damsø har ungtrænere tilknyttet jeres børnehold?

-Det har været et ønske længe at bruge nogle af vores ældste ungdomsspillere som trænere og rollemodeller for de yngre piger – og det har vi haft succes med i et par år nu.

Og hvad er næste skridt i projektet så?

-Ja det glæder vi os meget til. Næste skridt er at få lavet et samlet forløb for en hel gruppe piger. Vi tilbyder C1 træneruddannelse til U14 og U16 holdene, og laver nogle sociale arrangementer ud af det. Vi tager to træningsaftener i oktober, og rykker pigerne indenfor. Fylder dem med viden og klæder dem på fodboldfagligt, så de ikke kun er hygge piger i klubben, men kan bidrage på banerne også.  

Hvordan ser du muligheden for at få engageret pigerne til at indgå i andre frivillige opgaver?

-Vi har tidligere fået ungtrænerne til at deltage til vores 3- og 5-mands stævner som dommere, og det er opgaver, de sagtens kan løfte. Vi prøver at få pigerne til at tænke meget ’fodbold familie’, så de ikke kun ser sig selv som spillere på eget hold, men som en del af hele klubben.

Hvordan taler jeres koncept ind i fastholdelse af pigerne?

-Jamen det er klart, at oplever man som ung pige i FC Damsø at ens rolle ikke kun er som spiller, men også kan være som træner eller dommer, så vil tilknytningen til klubben blive stærkere. Nogle piger bliver skadet, og så kan trænergerningen være med til at holde dem i klubben, mens de kommer sig over skaden. Det giver flere muligheder.

Afsluttende kommer Anker med sit råd til andre klubber, som kunne tænke sig at involvere de unge i trænergerningen.

-Tal med de unge på deres niveau. Fortæl dem hvad de kan få ud af at involvere sig. Hvordan de kan udvikle sig og få ledererfaring. Alt sammen noget som er godt at kunne skrive på sit CV. De kan dokumentere at de har fået uddannelse og erfaring som ledere.


 

FC Damsø afvikler C1 træneruddannelse for deres U14 og U16 pigehold d. 19. og 26. oktober i klubben, hvor en DBU København instruktør kommer ud og klæder pigerne på til at komme ud og træne de yngre årgange.

Er I som klub blevet inspireret til at komme i gang med samme koncept, og vil gerne have mere viden, så kontakt gerne FC Damsøs formand Anker Thisted, eller Projektleder i DBU København Anja Lethin, så tager vi en snak.

Damsø-dag er en fodbold dag hvor klubbens pigehold inviterer andre klubber til stævne. Der spilles både børne, ungdom, senior og Fodboldfitness fodbold på samme dag.