I søndags blev det fjerde og sidste begynderstævne for piger afviklet. Begynderstævner er for pigespillere 10-15 år med ingen eller kun lidt kamperfaring. Som regel piger der lige er startet til fodbold.

Fra 3 hold til 7 hold

B1908 lagde faciliteter til, og selvom temperaturen nærmede sig frysepunktet, og dråberne faldt i perioder, blev der spillet mange gode energiske, lige kampe mellem de 7 deltagende hold.

Siden første stævne i september er antallet af tilmeldte hold steget stille og roligt fra 3 til nu 7 hold. Dette vidner om et behov og ønske hos flere klubber, som, når de først har fået øjnene op for muligheden, ser fordele i at deres nye piger kan komme ud og få nogle gode kampoplevelser.

Og det er netop de gode trygge kampoplevelser, som er omdrejningspunktet med stævner for nye pigespillere.

Hvis du som fodboldspiller starter som 10+ årig, er det meget realistisk, at du vil komme ud til kampe, hvor modstanderne er stærke, dine holdkammerater er på et højere niveau, og der er store forventninger til din præstation. Det kan i værste tilfælde medføre, at du ikke har lyst til at spille kampe mere, hvilket er rigtig ærgerligt. Projektleder for pigefodbold, Anja Kouly Lethin, DBU København
Bydelstræning Hos FC Damsø 2019 (13) Foto: Anja Lethin

Der er mange fordele ved stævnetilbuddet

Det kan som træner/forældre være svært at få de helt nye spillere med i den almindelige turnering. Især de forældre og trænere der har ansvar for B/C holdene, har svært ved at handle til fordel for begge holds bedste. Derfor er tiltaget med begynderstævnerne geniale for pigerne.

"Trænerne der deltager, har udvikling for øje og pigerne får lov at prøve en kampudgave, hvor det ikke handler om at præstere perfekt, men at have det sjovt og derved udvikle sig mere, fordi man tør mere, lykkedes med mere og hvor det er ok at fejle",
siger Ida Perin, pigeudviklingstræner i Sundby BK.

Ida har deltaget i alle 4 stævner med pigespillere fra forskellige årgange, og har også været med til at beslutte at stævneformen skulle prøves af via DBU Københavns Pige/kvinde faggruppe.

Det, at der ikke bliver skreget "hvem var det der vandt i dag!" lige efter kamp, at vi ikke går op i resultater og at trænerne, inden kamp, aftaler med hinanden, hvilket set up der passer bedst for deres hold, fungerer så godt. Alle har samme mål - at udvikle pigerne og give dem en god oplevelse. Ida Perin, pigeudviklingstræner i Sundby BK

Fælles afslutning med mad og sparring

Alle fire stævner er rundet af med lidt mad og drikke til spillere og trænere.

"Det sociale initiativ er koblet på for at gøre oplevelsen for de nye spillere endnu bedre og stærkere. Det er små virkemidler, men er bare med til at skabe en følelse af at være en del af et fællesskab og være god nok",  forklarer Anja Kouly Lethin.

Samtidig understreger hun, at den fælles afslutning giver trænerne mulighed for at netværke og komme lidt tættere på hinanden, hvilket kan gøre vejen til dialog om fremadrettede kampe og andet samarbejde på tværs lettere. 

DBU Københavns Pigefaggruppe arbejder på at gøre initiativet til et fast tilbud på lige fod med de øvrige stævne- og turneringstilbud som DBU København udbyder.

DBU Skolepokalen 18.09.19 Frederiksberg 23 Foto: Anja Lethin

Klubber der har deltaget i et eller flere begynderstævner

Sundby

Vestia

Hvidovre

Brønshøj

Kastrup

FA2000

B1908

Damsø

Hellas

FIX 

Husum