Skal vi til at betale for det sociale klubliv?
Kultur- og Fritidsudvalget har fremsat et forslag, der skal tage stilling til folkeoplysende foreningers betaling for eksklusiv brugsret i kommunale lokaler udover den folkeoplysende aktivitet. Det betyder, at der ligger et forslag til en model om, hvordan fodboldklubber skal betale for brug af såkaldte bi-lokaler, der bruges til fx møder, administration og socialt samvær i regi af foreningen.
En række folkeoplysende foreninger har eksklusiv brugsret til kommunal ejendom eller areal. Det gælder fx fodboldklubber, der i mange tilfælde har brugsret til klubhuse, som anvendes både til foreningens primære folkeoplysende aktivitet og til øvrige aktiviteter som møder, administration og socialt samvær i regi af foreningen.
”Den frie folkeoplysende virksomhed” defineres i København som en folkeoplysende forenings primære aktivitet (idræt, spejder, rollespil o.a.). Det betyder også, at Københavns Kommune ikke er forpligtet til at stille faciliteter gratis til rådighed for fx foreningens administration, sociale foreningsarrangementer eller andre aktiviteter, der ikke er direkte tilknyttet foreningens primære aktivitet.
Forslaget om brugerbetaling for ”bi-lokaler” vækker harme i DBU Københavns bestyrelse.
”Når der også er fokus på foreningernes administrationer, er det jo tænkevækkende, hvor meget forvaltningen selv har pustet til behovet for at have en administration i en forening. Med krav om eksempelvis brugerbetaling af faciliteter og nu dette forslag, er der da for alvor brug for en administration, som man som kommune nu vil have betaling for. Det hænger ikke sammen”, siger bestyrelsesmedlem i DBU København, Diana Andersen.
Diana Andersen trækker på egne gode oplevelser i BK Skjold, der rækker udover det fodboldmæssige. En klub hun betegner som hendes ”lille landsby”, da hun flyttede til København for 30 år siden.
”Det sociale liv, deltagelse i klubaktiviteter og i demokratiet i en klub er så nært forbundet med primæraktiviteten, at det er totalt tonedøvhed, at Kultur- og fritidsforvaltningen kommer med sådan et forslag. Især i en Coronatid, hvor emner som ensomhed, fylder meget i medierne. Vi har som mennesker brug for et socialt netværk, og det er jo netop det, sporten kan være med til at tilbyde ud over den fysiske aktivitet”. bestyrelsesmedlem i DBU København, Diana Andersen.
DBU København og Folkeoplysningsudvalget er inde over sagen og drøftelsen af indstillingen.
Du kan læse hele indstillingen her.