Ungdomstræneruddannelsen, Det attraktive idrætsmiljø, er skudt i gang
Fastholdelse af unge i idrætten er stadig en gordisk knude, men ny undersøgelse viser, at træneradfærd og holdmiljø har stor betydning for fastholdelse, og den viden bør ungdomstrænerne få.
I går aftes blev kølerhjelmen åbnet til det første modul af træneruddannelsen; Det attraktive idrætsmiljø.
Uddannelsen har fokus på trivsel og motivation blandt unge idrætsudøvere 12-20 år, og er udviklet i et samarbejde mellem Center for Holdspil og Sundhed og DBU København.
I motorrummet blev der taget fat på trivsel, motivation og identitet.
Der var stof til eftertanke, ift. hvordan man tilgår spillerne og prøver at have forståelse for deres situation. Jeg blev mere afklaret omkring, hvad jeg selv bidrager med ift. kultur og miljø, og hvordan jeg kan være med til at trække tingene i den retning, jeg gerne vil. Mathias Foldgast 30 år, børneudviklingstræner i Fremad Valby, har trænet børn og unge de sidste 8 år.
Uddannelsen strækker sig over tre moduler á tre timers varighed, og imellem de tre moduler afprøves den nye viden i praksis.
Jeg er blevet klar over, der er noget, jeg slet ikke når på banen. Når man at rose? Sætter man drengene til at lære af hinanden? Der er altid noget man kan lære. Lars Persson, træner for U16 i AB Tårnby, og en masse andet arbejde i klubben.
"Jeg troede, jeg skulle se en masse gamle mænd på uddannelsen, men det fede er, der sidder en masse unge, som træner og selv spiller. Så jeg vender mig om og spørger: ”hvorfor er du her?” De sidder jo med svarene til alle os andre."
Lars Persson, U16 træner i AB Taarnby.
"Det var virkelig, virkelig gennemført, og det hele hang godt sammen, selvom der var flere aktører. Det var sindsygt gennemarbejdet. En ting er at få viden om gode og sunde miljøer, men det er også praksisnært og personligt, og det virker meget appellerende."
Mathias Foldgast, børneudviklingstræner i Fremad Valby.