Mir
Sputnik
Vikasku
Sorte Hest
Isbryderen
Boldklubben Vestia
Skolen ved Sorte Hest på Vesterbro har for tredje gang inviteret til fodboldstævne for specialskoler og dagtilbud i området. I år sker det for første gang i et samarbejde med Boldklubben Vestia som nogle elever allerede har en tilknytning til.
En opringning til BK Vestia om at få lov at låne banerne ved Bavnehøj blev startskuddet til en velorganiseret stævnedag for fem specialskoler i København. Stævnet falder godt ind under BK Vestias sociale partnerskaber, så de sørgede for at være tilstede på dagen og yde praktisk hjælp. Det vakte begejstring hos Sorte Hest.
"Vi havde ikke nogen ide om, at vi kunne have et samarbejde i forbindelse med vores eget arrangement, så det er Vestia selv, der har taget opgaven til sig. De er nogle ildsjæle, der har stillet spillertøj og bolde til rådighed, og de hjælper med at sætte baner op. Det er helt fantastisk, at få den opbakning ", fortæller Anna av Kák Kollsker som er lærer og stævnearrangør.
Stævnet passer rigtig godt til Vestia´s værdier om at være lokalt forankret, sikre at der er plads til alle og favne bredt på fodboldbanen, så det vil vi gerne støtte op om. Nicolaj Namyslo Udviklingstræner i BK Vestia
BK Vestia som springbræt til foreningslivet
Nu tror du nok, det er en solstråle historie du skal til at læse. Det er det også., men den er endnu bedre end du tror. For udover det succesfulde stævne som den Sorte Hest og boldklubben Vestia afvikler, finder der også et fint stykke inklusionsarbejde sted mellem skole og klub.
Tre elever fra Skolen ved Sorte Hest har allerede spillet i Vestia-trøjen, og spundet den første tråd mellem skole og det etablerede foreningsliv.
Med en lærer under armen er de tre elever stille og roligt blevet sluset ind i Boldklubben Vestia. En af spillerne har brugt klubben som springbræt, og er nu rykket videre til Brøndby, hvor niveauet passer ham bedre.
Skolens ansatte har bidraget med en grundig overlevering af elevernes udfordringer og behov. Hvorfor kan spilleren for eksempel finde på at smutte midt i træningen eller ikke deltage i opvarmningen? For BK Vestia har overleveringen været værdifuld og inklusionen helt i tråd med klubbens værdier.
"Vi sørger for at klæde årgangslederen og træneren ordentlig på i forhold til at der kommer nogle unge mennesker med ADHD, social angst og lignende. Så vi er opmærksomme på eventuelle udfordringer, og vi gør os umage for at tage godt imod de unge mennesker", fortæller udviklingstræner Nicolaj Namyslo.
Skolen ved Sorte Hest
Skolen ved Sorte Hest er en dagbehandlingsskole med over 20 års erfaring i at undervise og behandle børn med diagnoser som fx ADHD, autisme og socio-emotionelle vanskeligheder.
BK Vestias hænder og fødder på dagen
Administrator Johnny Bo Nielsen og Udviklingstræner Nicolaj Namyslo gjorde det lidt lettere at være stævnearrangør på dagen.
De opsatte beachflag, rykkede målene, åbnede for klubhuset og lagde strøm til elkedlen, så alle lærere kunne få kaffe hele dagen. Og der var mange lærere.
Hverdagen kan gå med at skændes med hinanden, men til stævnet er klassen et hold, og de er nødt til at arbejde sammen.
Idrætsforeninger er ifølge Nicolaj Namyslo muligvis et af de bedste steder, man kan få en almen uddannelse. Det er et fællesskab, hvor det ikke kun er sporten men mange forskellige områder, der bliver berørt.
Vi nyder virkelig at se vores elever i en anden ramme, en anden kontekst, hvor de jo faktisk klarer sig helt vildt godt! Anna, lærer på Skole ved Sorte Hest
Anna av Kák Kollsker fortæller at de elever, der kan være udadreagerende og med kort lunte lærer strategier på skolen til at håndtere følelser og temperament, men i kampens hede kan det være svært. Det giver derfor et grønt kort at vise god holdånd og fairplay.
Antallet af grønne kort tæller med i den samlede stilling og udløser chokolade til hele holdet. Ikke alle kan vinde stævnet, men ingen går tomhændede hjem, hverken på oplevelser eller præmier. Det gælder også tilskuerne på sidelinjen, som kan få et grønt kort, når de bidrager med god energi til spillerne på banen.
Flere tilbud til fodboldspillere med handicap
Samme dag som skolestævnet i BK Vestia donerede UEFA en pose penge til handicap idrætten. Det skyldes at DBU har indstillet Parasport Danmark til UEFA’s Foundation for Children, og det har resulteret i en donation på knap 400.000 kroner.
Parasport Danmark har besluttet, at donationen skal gå til at lave flere fodboldtilbud for børn og unge med handicap og særlige behov i landets fodboldklubber. Det skal bl.a. ske i børnefodboldprojektet ’Fodbold for alle’, som er et samarbejde mellem Parasport Danmark, DBU, Lev – livet med udviklingshandicap, ADHD-foreningen og Landsforeningen Autisme.