FA 2000 fløjet til Færøerne
FA 2000 har været på Færøerne for at inspirere og fortælle om hvordan man strukturer en klub med over 2.000 medlemmer. Her fortæller klubchef i FA 2000, Mads Agner Veng, om oplevelsen.
Danmarks tredje største klub målt på medlemmer er i fremgang. Både sportsligt, klubmæssigt og administrativt. Vi er blevet en klub med tydelige strategier og et spændende partnerskab med Børns Vilkår, som er kommet på manges læber. Senest med titlen som DBU Børneklub og et fremhævet eksempel på DBU’s Fodboldkongres i Silkeborg omkring klubudvikling. Det har gjort, at mange har vist interesse i at lære fra Frederiksberg klubbens ansatte – og nu også i en international sammenhæng.
Sidste sommer var det færøske fodboldforbund med tilhørende klubber på studietur i Danmark. Her besøgte de DBU København og i den sammenhæng også FA 2000 for at høre nærmere omkring klubudvikling samt børnemiljøet. Et oplæg som alle var rigtig glade for og derfor valgte det færøske fodboldforbund, at flyve Sportslig leder for U4-U9 Jesper Westermann og undertegnede til landet i starten af marts. Initiativtager var Andrass Thomsen som til daglig er National Team Koordinator i det færøske fodboldforbund:
Det var spændende for os at høre nærmere omkring, hvordan FA 2000 har struktureret deres dagligdag med over to tusind medlemmer. Vi håber, at det har givet de færøske klubber nogle gode input til, hvordan de kan strukturere deres dagligdag. Vi har i øjeblikket et øget fokus på, hvordan klubberne kan forbedre sig administrativt og her er FA 2000 et super eksempel på, hvordan man bør gøre Andrass Thomsen, National Team Koordinator, Færøernes fodboldforbund
Titlen på vores oplæg var: ”Moderne klubudvikling – Fra laksko til fodboldstøvler”. Vi tog deltagerne igennem en rejse ift. hvordan vi mener, at klubudvikling skal gribes an ift. forskellige analyser og modeller. Og ikke mindst, hvor vigtigt personlig ledelse er overfor klubbens ansatte. Sportslig leder for U4-U9, Jesper Westermann, havde fokus på, hvordan strategien så kom fra kontoret og ud på banen med fokus på trænerudvikling. Udover at holde et oplæg hos Det Færøske Fodboldforbund havde FA 2000 også muligheden for at besøge forskellige klubber og her blev der både vidensdelt samt skabt gode kontakter til fremtiden.
Besøget på Færøerne var på alle måder en smuk oplevelse. Udover, at naturen og landet tager pusten fra én, så har det været berigende at opleve den færøske fodboldkultur. Vi fik mange gode snakke og diskussioner med de ansatte for at lære af, hvordan de gør det hos dem. Og selvom vi på nogle punkter er markant længere fremme rent sportsligt, så havde de nogle interessante perspektiver på hvordan man styrker klubkulturen via sociale parametre, som vi i Danmark kan have tendens til at glemme. Yderligere gør fodboldforbundet en kæmpe indsats for at skabe de bedste rammer for fodbolden deroppe med forskellige initiativer. Det har derfor været en fantastisk tur som har gjort os klogere og vi er begge utrolig stolte over, at blive udvalgt til at uddanne og udvikle klubberne på Færøerne.