Podcast: Kender du de frivillige, der løfter dansk fodbold?
Har du nogensinde tænkt over, hvorfor der altid er nogen, der hjælper til i din lokale fodboldklub? Er du selv en af de frivillige, eller har du selv lyst til at blive en af de frivillige, der gør en forskel for børn og unge, der spiller fodbold?
Ifølge DBU's Frivillighedsundersøgelse fra november 2022 er der omkring 120.000 frivillige i de danske fodboldklubber. Blandt de 120.000 frivillige finder du cirka 42.000 trænere og 13.200, som er med i diverse udvalg i fodboldklubber.
Med andre ord er der mange danskere fra 13 år og op, som bruger der deres fritid, energi og engagement på, at fodboldklubberne kan løbe rundt og kan tilbyde fodbold til børn og unge i hele landet.
I en ny podcast tager GameChanger dig med bagom hverdagen for de frivillige, der løfter fodbolden. Du får både et praktisk perspektiv, når vi besøger Jesper Eriksen, der er børneudviklingsansvarlig i Odense Boldklub. Og du får et videnskabeligt perspektiv, når vi taler med Karsten Elmose-Østerlund, der forsker i frivillighed og foreningsliv ved Forskningsenheden Active Living på SDU.
Jesper Eriksen møder hver dag omkring 50 frivillige fodboldtrænere, der hjælper med at skabe de bedste rammer for børnefodbolden i klubben. Han fortæller om, hvordan vi kan udvikle børnefodbolden og skabe gode træningsmiljøer for alle spillere - uanset niveau.
Han fortæller om, hvordan bredde- og elitefodbolden bor side om side i OB, og hvad bredden og eliten lærer af hinanden i klubben. Han fortæller også om, hvad frivillige trænere kan lære af fastansatte trænere – og omvendt:
”Det er noget med struktur, og hvordan træner man? Det her med at gå ud og se måden, man gør det på, og høre lidt om: ”Hvad er dine tanker bag det her? Vi kan snakke træningsøvelser – kan vi også gøre sådan? Der er også nogle af de frivillige trænere, der med på bænken ved akademiholdene for at se, hvordan de agerer til kamp”.
Derudover giver Jesper Eriksen også eksempler på, at klubben om fredagen med ”Stjerner i Striber” og ATK+ blander trænere fra bredden og eliten. Det giver både et fællesskab og sikrer videndeling på tværs af afdelingerne.
Mens Jesper Eriksen bevæger sig på det klubnære niveau, breder Karsten Elmose-Østerlund perspektivet ud og beskriver, hvad der kendetegner foreningsfodbolden og de frivillige i Danmark. Han kommer også ind på, hvordan vi kan motivere, anerkende og belønne de frivillige for deres indsats.
Karsten Elmose-Østerlund peger på, at for at fastholde og få nye frivillige til klubben, gælder det om at skabe en struktur og nogle rammer, som gør tilgængeligt og overskueligt at være frivillig i hverdagen. Opkvalificering er stadig vigtigt, men fastholdelse hænger også sammen med det sociale i klubben:
”Deltagelse avler deltagelse, det er noget, vi kan se i vores studier, hvor vi kigger på: Hvor meget man er aktiv i sin aktivitet i sin forening? Hvor meget er man aktiv i de sociale netværk i foreningen? Hvor meget er man frivillig aktiv? Og hvor meget er man aktiv i det demokratiske i foreningen?”
Ifølge Karsten Elmose-Østerlund skal du se det som tandhjul, der smører hinanden: Jo mere, du er i foreningen, jo mere er du også tilbøjelig til at være frivillig, at sidde til generalforsamlingen. Og så gælder det om at have nogle mødesteder, hvor de frivillige kan mødes i klubben.
Du kan lytte til hele podcasten med Jesper Eriksen og Karsten Elmose-Østerlund på GameChanger, hvor du også finder DBU’s Frivillighedsundersøgelse herunder