Græsset står ret og børnestøvlerne slår sving på Engdraget hos Boldklubben Hellas. Drenge og pigestemmer giver high-five i luften, og de små størrelser rykker hurtigt efter bolden som små symaskiner på zig-zag programmet.

Vi er taget til børnestævne hos BK Hellas, som i år topper med 2 pigespillere på hvert af de blandede 5:5 hold. Der er dømt hygge på Engdraget i støvregnen, hvor små søskende udfordrer banelinjerne, mens forældre smalltalker i de højere luftlag.

Naja Højlund, pigekoordinator, en-hel-masse-andet, og i dagens anledning coach for et af holdene stiller op til interview om Get Movin´.

Hvad får BK Hellas ud af at være Get Movin´ klub?

Vi får nogle midler til at fokusere på pigerne på en anden måde, end vi ellers kan gøre. For eksempel giver det os mulighed for at tilbyde vores ungtrænere et fritidsjob, der kan konkurrere med Føtex og andre fritidsjobs, så vores unge bruger tiden på at inspirere og være rollemodeller for andre piger rundt omkring på skolerne, SFO og i klubben

BK HELLAS BØRNEKLUB Sofiereimer 15 5:5 mix turnering med to pigespillere på hvert hold
BK HELLAS BØRNEKLUB Sofiereimer 36 Naja Højlund står yderst til højre

Kunne I ikke have tilbudt dem et fritidsjob uden at blive Get Movin´ klub?

Jo, det kunne vi muligvis godt, men så skulle vi finde midlerne et andet sted, i kontingentpenge eller via fonde. Desuden er det klart lettere for os at kunne sætte fokus på pigemiljøer hos trænere, spillere og forældre, når vi har et badge, og vi har italesat, at vi går efter et godt pigemiljø til vores spillere, så det er klart lettere.

Hvad skal de klubber, der ikke er Get Movin´ klub gøre, for at komme i gang med at forbedre pige/kvindemiljøet i klubben?

Det første step er at tage en aktiv beslutning om, at man gerne vil forbedre fodboldmiljøet for piger. Så første step er beslutningen. Hvis den ikke er taget, kommer man ingen vegne. Og så skal man se på, hvor man står som klub. Hvor er vi nu, og hvor er det realistisk, vi bevæger os hen?

For os i Hellas er det realistisk at komme ud og være mere til stede på skolerne og i skolefritidsordningerne, men det er fordi, vi har et ungtræner-korps med 14 piger, der er hjælpetrænere for de små. Hvis ikke vi havde haft det, havde det måske været der, vi skulle starte med at sætte ind.

Så kan man kigge på; har vi trænere nok på vores pigehold?

Har vi piger nok på vores pigehold?

Ellers er det måske der, man skal starte med rekrutteringsindsatser.

Beslutningen om at sætte fokus på pigerne handler jo om at skabe ligeværd. Både i forhold til baneplads, træningstid, antal trænere og træneruddannelse.

BK HELLAS BØRNEKLUB Sofiereimer 8
BK HELLAS BØRNEKLUB Sofiereimer 39

Hvordan har I arbejdet med ligeværd i BK Hellas?

Bestyrelsen har besluttet, at alle vores hold behandles lige, og sådan har det ikke altid været. Det betyder i praksis, at alle hold fordeles lige i banefordelingen, der prioriteres ud fra alder og ikke ud fra køn. Alle har lige adgang til materialer, træningstider, stævner osv. Det er ikke en selvfølge. Vi starter holdene op på samme måde uanset køn, vi gør mange ting, synes jeg.

Sådan et stævne som vi har i dag, har jo to piger på hvert hold, hvor det før var en til nul pige. Det er fordi, vi gør det attraktivt for piger at spille fodbold både på skolerne og hos os.

BK Hellas laver frikvarterforløb på de nærliggende skoler, hvor fællesskab, respekt og aflivning af fordomme er nøgleordene. Resultatet er tydeligt. Flere piger har lyst til at spille fodbold i frikvartererne og gå til fodbold i klubben.

GET MOVIN NORDEA Sort
LÆS MERE OM GET MOVIN - KLIK PÅ BILLEDET
Helena Flindt Pedersen
Konsulent Helena Flindt Pedersen
Konsulent på udviklingsprojekter såsom fodboldfestivaller, fremtidens trænere, Get Movin' og nationalt projekt om fællesfodbold 21 94 78 10